10.02.2020 | 13:28
Цацаров и Гешев в синхрон срещу Радев
КПКОНПИ разпространи документи по проверката за конфликт на интереси на Румен Радев

След като прокуратурата разпространи звукозаписи от разговор на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев, то в историята се включва и КПОНПИ, която пък пуска кореспонденция, свързана със случая.

„По повод съобщение до медиите на Министерство на отбраната от 07.02.2020 г., с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ“, пресцентърът на Комисията публикува писма на ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация, на основание чл. 72 ЗПКОНПИ. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси“, съобщават от пресцентъра на КПКОНПИ.

Повод за писмото на Комисията е, че само преди дни Министерство на отбраната и началника на отбраната Андрей Боцев напълно оневиниха шефа на ВВС. $В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков“, обявиха официално от МО.

Очевидно КПКОНПИ не са съгласни с военните и гарнират съобщението си с две писма на Стойков. Без да посочват директно, от Комисията очевидно се опитват да внушат, че той е въздействал на проверката на Румен Радев.

В първото писмо, което е от 8 май 2019 г., ген. Стойков най-общо отказва информация за дейността на Радев, защото исканите данни са свързани с дейността му като командир на ВВС за минал период от време. Това „не кореспондира с целта на ЗПСОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси“. Затова и ген. Стойков посочва, че няма правно основание да предостави тази информация. Интересно е да се отбележи, че това писмо дори не е подписано от Стойков, а от друг генерал, който го е замествал в този момент.

Второто писмо е също до тогавашният временен шеф на КПКОНПИ Антон Славчев. То е от 27 май 2019 г. и е подписано лично от командира на Военновъздушните сили ген. Занко Стойков. Писмото му е в отговор на „напомнително писмо за заверени копия на документи по отношение на о.р.ген.м-р Румен Радев и г-жа Десислава Генчева“.

На практика Стойков отказва да предостави търсената от КПКОНПИ информация преди 22 април 2016 г. Неговите аргументи са, че изобщо не е било ясно дали има образувано производство по установяване на конфликт на интереси спрямо Радев и Генчева. Освен това ставало дума за търсене на някакви проблеми в минал период – 5 години от събитията.

Стойков обяснява и, че от години Радев е президент. Той отговаря на КПКОНПИ, че ако искат информация и документи по отношението на президента на България, то трябва да я търсят от постоянна комисия в Народното събрание. Ако пък търсят информация за Радев като командир на ВВС, то трябва да я търсят от органа по назначаване. Такъв орган по отношение на командира на ВВС е президентът, който го назначава със свой указ.

В писмото си Стойков задава и въпроса дали не е изтекъл и давностен срок за образуването на проверката на КПКОНПИ.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране