24.10.2019 | 21:43
Цацаров призна, че всички висши съдебни постове се раздават с договорки
Според него критиките към Гешев идват, защото "той е неудобен за поне 6-има души с пари, власт, медии, които са обвиняеми и подсъдими

При обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС се стигна до челен сблъсък между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Сотир Цацаров.

Панов изнерви Цацаров с обвиненията, че не е имало състезателност в процедурата и че качествата на кандидата не са били оценени обективно, тъй като успехите му не са впечатляващи. Той определи идентичните становища в подкрепа на Гешев от прокурорите от цялата страна като “добре координирана времево и съдържателна пиар акция, а не спонтанна подкрепа”. Панов напомни, че Гешев ръководи скандалния показен арест на Десислава Иванчева, че използва словесни бисери на границата на уличния език и че има основателни съмнения, че би злоупотребявал с власт, защото има нисък праг на търпимост към критики.

Аргументите на Панов предизвикаха Цацаров, който обяви, че всички кандидати за висши съдебни постове, включително Панов, са избирани след договорки, без да се обръща особено внимание на работата и качествата им.

“Когато избирахме шеф на Върховния касационен съд, правихме ли такъв детайлен преглед? Позволи ли си някой да оценява работата му и качеството на актовете му? Според мен колегата Панов разчита на времето. Колкото повече минава време, толкова повече в тази зала оставаме все по-малко хората, които знаят как протече неговата процедура. Когато аз изляза, никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре и в две други сгради. Аз го знам. Няма да го кажа не защото уважавам Лозан Панов, а защото уважавам съда и длъжността председател на ВКС”, ядно говори Цацаров.

Според него критиките към Гешев идват, защото “той е неудобен за поне 6-има души с пари, власт, медии, които са обвиняеми и подсъдими. Това е резултатът”. Тезата за шестимата беше доразвита от представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той ги определи като “хора с огромен финансов ресурс, които са в състояние да ти обърнат тотално живота, и трябва много кураж да им посегнеш, защото там прошка няма”.

Против Гешев се изказаха само още Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев от съдийската квота. Всички останали се надпреварваха да хвалят Гешев и да нападат Лозан Панов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране