19.02.2020 | 11:55
Цирк в МС! Борисов изгони шефа на АПИ да оправя бързо кашата с винетките
Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост ?!, разгневи се премиерът

„Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?!“ Това каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС, предаде БГНЕС. Повод за гнева на премиера бяха вчерашните протести на жители на Нови Искър, които трябва да плащат винетка, за да преминават по Околовръстния път на столицата.

„Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?!“, обърна се премиерът към шефа на АПИ Георги Терзийски, който го изслуша прав и с наведена глава в залата на МС.

„Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?! Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите?! Не, питам, репетирате дали ше ви опра`а още днеска, или к`во?! Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?!, каза премеирът.

Той заръча на Терзийски: „Във всеки център на населеното място около София, отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите „Няма да има винетки“, викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно ! И още един път, ако ми направите така, така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично !“, заяви Борисов и после разпореди: „Свободен си!“.  Терзийски веднага напусна заседанието.

По-рано днес представители на общината обявиха, че започват спешни разговори с депутатите заради въвеждането на винетки за пътищата в София, които са част от републиканската пътна мрежа, съобщи за БНР председателят на общинската транспортна комисия Карлос Контрера. Снощи жителите на Нови Искър се вдигнаха на протест, защото въпреки обещанията на премиера Борисов се оказа, че трябва да имат винетка за ползване на Северната скоростна тангента и пътищата до Банкя, Панчарево и Нови Искър. Винетки се изискват и за колите на градския транспорт.

„Искаме по отношение на винетките да се намери формулата да бъдат изключени. По отношение на обществения транспорт и градските автобуси, изрично в член 10 от закона да бъде записано, че наред с други категории превозни средства и автобусите по редовни градски линии на обществения транспорт се освобождават от тол такси“, обясни Контрера.

Снощи движението през Нови Искър бе спряно за два часа заради протест на жителите на града. За днес е насрочен нов протест. Протестът се подкрепя и от живеещите в Банкя, Мировяне и други селища около София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране