10.02.2019 | 0:01
Цветанов: Насрочено е изслушване за случая с отравянето на Емилиян Гебрев
Създадена е необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая

В четвъртък в Комисията за контрол над службите ще има изслушване за случая с отравянето на Емилиян Гебрев.  Това заяви в Харманли заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с разкритията, че третият заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с отравянето на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев.

„Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него“, заяви Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. „Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори „Брекзит“ се е случил под такова влияние“, коментира той.

Цветанов изрази мнение, че случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет.

Според международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider руски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да се разболеят сериозно. По-късно е установено, че те са отровени с неидентифицирано вещество.

 

В отговор прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче заяви, че Кремъл не знаят на какво са основани и доколко са компетентни твърденията на Bellingcat за връзката на делото „Скрипал“ със събитията в България от 2015 г.

Цветан Цветанов сподели и своята позиция във връзка с лансираната от ВМРО концепция за ромската интеграция, която според него трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане, в което дейно участие да вземат всички заинтересовани страни и институции.

„Неслучайно в управленската ни програма като основен акцент бе заложено образованието. 30 000 деца бяха върнати в образователната система и сега те ще имат възможността да получат перспектива и да бъдат полезни на обществото“, каза той.

Според него социалните помощи на ромите трябва да се обвържат с тяхната ангажираност, защото днес в обществото ни съществува усещането, че представителите на тази общност получават средства от държавата, но не изпълняват в замяна на това своите задължения както всички останали граждани. Той сподели, че към момента не може да има окончателна позиция във връзка с концепцията и уточни, че до една седмица трябва да се проведе коалиционен съвет, като на него това ще бъде една от обсъжданите теми.

Цветанов направи изявлението на традиционното зарязване на лозовите масиви в Харманли. По време на церемонията водосвет отслужи Старозагарският митраполит Киприян в съослужение с местни православни свещеници, а Цветанов пожела берекет и богата година на всички производители в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране