07.06.2019 | 18:21
Цветанов със свои размисли за АЕЦ „Белене“
Атомна централа с държавни гаранции ще вкара страната в дългова спирала!
Доскорошният зам.-председател на ГЕРБ изрази своите опасения по темата за АЕЦ „Белене“. Според него, ако проектът бъде изпълнен без държавни гаранции, то това „ще вкара енергетиката и икономиката на страната в дългова спирала“.От спирането на проекта Белене през 2012 досега правителството и Народното събрание винаги сме пазели България от поемането на финансови разходи или финансови рискове, свързани с евентуалното възобновяване на този проект. Съвсем ясно записахме в решение от юни 2018 на НС забрана за сключване на договори за задължително изкупуване на енергията, преференциални цени, договори за разлика, държавни гаранции, корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за реализация на инвестицията!

В последните дни по медиите последователно се прокарва тезата за промяна на тази политика и това решение. Дано това не се случи наистина!

Трябва да отстояваме принципната позиция, която имахме по този въпрос от 2012 година! Обратното ще вкара енергетиката и икономиката на страната в дългова спирала!

Припомняме, че вчера, след срещата си с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, държавният глава Румен Радев изтъкна, че решението на българския парламент и правителството е проектът АЕЦ „Белене“ да се изпълни без държавни гаранции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране