13.11.2018 | 11:15
Цветанов си изми ръцете с президента и БСП за протестите
Поскъпването на горивата не зависело от правителството

Протестът е демократичен способ народът да изразява своето мнение. Наблюдаваме процеса, но не се отклоняваме от управленската си програма, която е за 4-годишен управленски мандат. Зад призивите за оставка на кабинета стоят опозицията в лицето на БСП и координираните действия с президента Радев. Това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

„Не бих сложил всички под един знаменател, но знам какви са указанията, дадени от страна на БСП към техните структури – пълна мобилизация за 11-ти, да не излизат кметове и знакови лица, а просто да организират хората, които да излязат и да застанат и да запречат кръстовищата в пътната артерия на страната”, обясни Цветанов.

По думите му поскъпването на горивата не зависи от правителството, а от световните пазари, а през 2013 година литър гориво у нас е струвал повече, отколкото сега. Минималната работа заплата пък се е увеличила с 200 лева оттогава, посочи още Цветанов.

Той използва случая, за да опровергае твърдението на президента Румен Радев, който в речта си в петък посочи, че българите не карат стари коли, защото не ги е грижа за природата, а защото нямат пари за по-нови. Изказването на държавния глава беше във връзка с вдигането на данъка с до 50% върху автомобилите, произведени преди 2005 година.

„Обръщението на президента Радев не му прави чест. Желание на местната власт е да бъде коригиран този данък. В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и се ограничават автомобилите, които ползват това дизелово гориво. Това означава, че е момента всички автомобили, които в Западна Европа, ще отпадат като възможност да се карат, ще дойдат в България”, коментира Цветанов.

Според него коментарът на президента показвал неподготвеност, тъй като законопроектът за данъка върху старите коли бил качен за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет на 30 август. Самият казус пък бил поставян многократно от местната власт в продължение на пет години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране