03.07.2019 | 21:46
Управляващата коалиция се разцепи за партийните субсидии
ГЕРБ твърдо ще подкрепи намаляването им до 1 лев за действителен глас, а сред патриотите няма единство

Крехкият консенсус, който ГЕРБ и „Обединени патриоти“ постигнаха по казуса за партийното финансиране, бързо се разпадна. След консултации стана ясно, че партията на Бойко Борисов възнамерява твърдо да отстоява намаляването на държавната субсидия до 1 лев на действителен глас. Това решение доведе до разнобой сред патриотите, в чиито редици няма единство по въпроса.

Останалите парламентарни формации – БСП, ДПС и „Воля“, не бяха включени в разговорите, а и сами не проявиха желание да участват. В тази ситуация става съвсем неясно какви промени ще настъпят в партийното финансиране. Сигурно е само, че казусът трябва да бъде разрешен до края на юли, преди да приключи настоящата сесия на Народното събрание и депутатите да излязат в лятна ваканция.

Миналата сряда управляващите се събраха на разговори по въпроса, свикани лично от премиера Бойко Борисов. Той се ангажира с това, след като коалиционните му партньори открито се разбунтуваха заради сговора на партията му с ДПС – да бъде намалена субсидията до 1 лев, но да отпаднат ограниченията пред корпоративното финансиране на политическите сили, както поиска движението.

На коалиционния съвет ГЕРБ и патриотите се разбраха да проведат допълнителни консултации и да обвържат промените в Закона за държавния бюджет, където се залага годишната субсидия, с поправки в Закона за политическите партии, в който се определят принципите на партийното финансиране. От разговора тогава остана впечатлението, че хората на Борисов са готови да се съобразят с желанието на патриотите субсидията да не бъде намалявана драстично.

Затова и дойде като изненада, че депутатите на ГЕРБ вчера заявиха твърдия си ангажимент към първоначалното предложение на правителството. Разбра се, че отпада и паралелното разглеждане на промените в двата закона. „С коалиционните партньори поехме ангажимент да продължим разговорите как може да бъде ревизиран Законът за политическите партии, така че да се търсят решения, които те смятат за по-рационални по отношение на финансирането на политическите партии“, лаконично заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обаче изобщо не коментира дали партията й ще подкрепи договорената с ДПС отмяна на забраната политиците да вземат пари от бизнеса. Разкри само, че докладът за второ четене ще бъде гласуван „в следващите дни“.

Показателно е, че Дариткова се появи пред медиите, придружена единствено от вожда на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви подкрепа субсидията да падне до 1 лев. „Всички от „Обединени патриоти“ гласуваха „за“ и няма как да правим сега крачка назад. Още повече че имаше референдум, на който 2.5 млн. българи се произнесоха по тази тема. Харесва ли ни, или не, това е гласът на българите“, каза Сидеров. Той посочи, че в миналото партията му се справяла добре и без държавни пари. „Когато искаш, можеш. Да се търсят други варианти, ще изглежда в очите на обществото, че бягаме от това, което повечето хора искат“, заяви атакистът.

Откровено раздразнен от тази ситуация беше водачът на НФСБ Валери Симеонов. Той се оплака, че споразумението на коалиционния съвет е било да се разгледат съвместно Законът за държавния бюджет и Законът за политическите партии и да се „потърси механизъм за това да не бъде ликвидирана многопартийната система в България и да не остане само ГЕРБ“. И даде да се разбере, че повече консултации най-вероятно няма да има. „След като има промяна в позицията на 180 градуса за пореден път, за какво да се правят срещи? Какъв е смисълът? Като поканим другите партии, какво да им кажем?“, риторично попита Симеонов.

Съвсем неопределено се изказаха от ВМРО. Воеводите ще чакат да се проведат допълнителни разговори в парламента по темата, така че „може би до края на месеца ще има конкретни предложения“. „Ние подкрепихме философията на закона от гледна точка на това, че субсидията наистина трябва да бъде намалена, но сме против партиите да бъдат зависими от бизнеса в България или да бъдат зависими от чужди фактори извън държавата. Има хиляди варианти, по които могат да се подпомагат партиите. Не е казано, че трябва да става изцяло финансово“, заяви депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов, без да каже нищо по-конкретно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране