08.04.2020 | 19:36
Уволненият шеф на ББР изкара Борисов силно подведен
Стоян Мавродиев обясни, че отпуснатият кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма щял да спаси 8500 малки фирми

Огромни фалшиви новини, които се разпространяват в последните дни от група медии и свързани с тях политически партии“.

Така главният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев коментира пред бТВ отпуснатия кредит от 75 млн. лв. на колекторската фирма „Св.Георги“, която разпали премиерския гняв. Сделката възмути Бойко Борисов и той сутринта разпореди Мавродиев и целият управителен съвет на ББР да бъдат сменени. В предаването на „Четири очи“ при Цветанка Ризова Мавродиев сведе целия проблем до лична вражда с Иво Прокопиев и в. „Капитал“, който първи описа сделката. По-рано днес Агенция Пик разпространи текст, в който се съдържаха всички опорни точки от тв експозето на Мавродиев, вкл. и че премиерът е заговорил за уволнения, защото е бил подло подведен.

Мавродиев нарече Прокопиев и медийната му група терористична организация – нещо като ИРА. Банкерът се изкара невинна жертва и няколко пъти изтъкна, че премиерът не е схванал колко полезен е всъщност кредитът.  Към 18 ч. шефът на ББР още не се беше чул с Бойко Борисов, за да му обясни своята версия за 75-те млн.

„Смятам и съм твърдо убеден, че той (Борисов) е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени, и всевъзможни мнения около него, както и поради факта че материята е сложна и не е имал време в тази тежка обстановка, в която има много работа, да стигне до детайлите“, обяви Мавродиев. Банковият шеф изсипа лавина от непроверими – заради банковата тайна – числа, за, за да покаже колко мъдро е действало ръководството на ББР, финансирайки сделка за лоши, т.е несъбираеми кредити:

„По сделката за 75 млн. лв. се работи много преди кризата. За сделката ми се обадиха множес тво колеги и изпълнителни директори и са силно учудени, че търпим критика, защото ние я спечелихме тази сделка в надпревара с други банки. Защото това е много добра сделка за ББР – 75 млн. се дават на тази колекторска компания, за да купи портфейл от невзети вземания на Пощенска и Общинска банка. Ние даваме 75 млн., а сделката е обезпечена с 500 млн. лева активи – т.е. тезата, че сделката е фалшива, цели да атакува правителството. Активите са основно недвижими имоти. По 3 млн. лв. годишно ще печели банката на година от тази сделка – това е над 30 млн. печалба за 10-годишния период.“

Според Мавродиев сделката била особено успешна, защото „прави още две важни неща“: „Първо почиства порфтейлите на тези банки, т.е. в тези банки влиза чист ресурс, който те могат да насочат обратно като микрокредити за малки и средни предприятия. Помагаме по този начин на над 8500 компании-длъжници, за да не им събират веднага кредитите. Това е директна помощ в условия на криза на над 8500 малки и средни компании.“  Непрекъсван от водещата, Мавродиев се представи като благодетел на бедните, обясни, че и ББР плаща заплатите на лекарите в „тези трудни времена“, в които той декларира, че „ще остана верен на ГЕРБ докрай, защото съм ценностно свързан с партията“.

Мавродиев обяви, че сделката с колекторската фирма не може да бъде отменена, защото „вече е приключила и е законна“. Той натърти, че отговорност за отпускането на заема носят не само управата на ББР, но и надзорният съвет на банката, а и самият министър на икономиката, който назначава надзорниците.

Преди Мавродиев в студиото беше Томислав Дончев, който още вчера заяви, че тази сделка не е добра, а днес допълни, че тя разклаща доверието в правителството.

Мавродев пък обяви, че атаката срещу него била атака среще кабинета „Борисов“. Финансистът не пропусна да отбележи, че е  партийно и емоционално обвързан с ГЕРБ – като учредител на формацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране