18.07.2020 | 19:23
Възпитаниците на милиционерската школа в Симеоново нямат шанс да удържат властта
Людмил Георгиев: Рухването на статуквото предстои

Проф. Георгиев , събитията от последните дни накараха някои наши „незаменими“ управници да извадят отново етническата карта. И, както това се случва вече 30 години – за пореден път за негов „гарант“ беше провъзгласен Ахмед Доган. Смятате ли, че в тази вече толкова стара „лакардия“  все още има истина?

Ще започна отговора си отзад напред – НЕ, няма такава реална опасност. Днес вече НЕ. В интерес на истината обаче трябва да признаем, че през  1989-1990 г. тя съществуваше. Причината по онова време беше свързана с абсурдния възродителен процес и „голяма екскурзия“ , когато комунистическият режим принуди огромна част от българските турци да напуснат домовете си. Изведнъж дойде 10 ноември 1989 и независимо, че ЦК на БКП тогава много бързо реши (разбира се под натиск) да възстанови имената на българските турци, съществуваше напрежение и реална опасност от реванш. Но нека да подчертаем – не реванш към българския народ, а към представителите на режима и техните оръжия в ръцете на МВР. Лично аз познавам хора, които бяха готови на такъв реванш . Дали защото бяха загубили свои близки или причината беше масовото унижение, на което беше подложен  този етнос от милиционерите – все едно, но такава ситуация съществуваше. Тогава се появи Ахмед Доган и каза СТОП – няма да има реванш. Правим  партия , обяви той и който иска да се развива,  да се развива чрез нея.

След това обаче, и от хилядите страници, които изчетох през годините, отдавна съм дълбоко убеден, че тогава е ставало дума за сделка. Сделка между Държавна сигурност и Ахмед Доган. От него е поискано да запази етническия мир, а в замяна на това смесените региони са оставени под личното му разпореждане . Разбира се в тази сделка със сигурност са били включени и редица бъдещи възможности за лично забогатяване. Но, както знаете – политиката е в 99%  сделка.

Как определяте случващото се днес у нас през погледа на човек, който  не просто наблюдава политическите процеси вече три десетилетия, но е бил и пряк участник в тях?

Ще започна с това, което често споделяме при наши разговори  с един от малкото хора , които познавам от онова време и с когото съм запазил приятелството си и  до днес – д-р Константин Тренчев. В резюме то е „ каква я мислехме,  каква стана“.

Убеден съм, колкото и на някои хора това да им прозвучи като изказване от сферата на теориите на конспирациите, че онова, което беше заложено от комунистите малко преди 1989 г. , работи и до днес. А именно – политическата власт да се превърне в икономическа и да отиде в ръцете на онези 300 фамилии на червената аристокрация, с помощта на бившите функционери на ДС.

След сформирането на ГЕРБ, която обещаваше съвсем различни неща, се премести единствено акцента, но не и същността на „замисленото“ .Просто се даде възможност на представителите на втория, третия и четвъртия ешалон от бившите функционери на БКП, и на по-обикновените ченгета да узурпират властта докрай и да ограбват страната повсеместно.

С други думи, на всеки се раздаде пай от държавната баница, за да изпълнява указанията?

Да, точно така.

Дайте примери…

Фактът, че днес на двата най-важни поста в страната, както показва реалността , а не Конституцията , са премиерът  и главният прокурор. А както знаем те и двамата са възпитаници на милиционерската школа в Симеоново. Двамата, както и болшинството от водещите членове на ГЕРБ,  са всъщност част от онзи обслужващ персонал на червената номенклатура отпреди 89-а година. Това са хора, изтъкани от комплекси, дълбоко елементарни и стремящи се чрез властта да преодоляват тези свои комплекси. И точно затова  те са изключително вредни както за настоящето, така и за бъдещето на държавата. И все пак има и нещо оптимистично – прекрасно е , че днес много млади хора , които между впрочем са 90% от протестиращите,  осъзнават тази факт и настояват да ги отстранят от властта.

Нека се върнем на темата за ДПС. Много хора определят партията като „Фирмата“, чийто основен финансов ресурс се набавя от корупционни сделки и врътки с държавни имоти и средства. Това само подозрения ли са?

Може би днес е така, но допреди 11 години, когато аз работех за тази партия, нещата не бяха сложени на такава плоскост. Дотогава все още имаше идеи, отстояваха се каузи и ценностите бяха приоритет. Сега информациите, които идват главно от медиите говорят, че очевидно ситуацията в тази партия се е променила драстично. За съжаление.

След „плажуването“ в Росенец, имахме нова инициатива – „масово пиене на кафе при Делян Пеевски“. Как разчитате всичко това?

На първо място – като партийна акция на „Да, България“. Това обаче не изключва факта, че за много хора вече е ясно, че ако бъдат премахнати от властта Борисов и главния прокурор, цялата порочна  конструкция на властта ще рухне. Зависимостите ще повлекат всички – в това число и хора като Делян Пеевски. А оцеляването им ще е меко казано сложно.

С това е наясно и премиерът Борисов, който със сигурност знае, че кабинет „Борисов 4“ няма как да се случи. Именно затова той се опита да развее „партенката“ „етнически мир“, но не му се получи . Действията на хората в Росенец, показаха, че те не се делят на българи и турци. За всички нас най-важното е да се спазва законността, а не да влизаме в поредния измислен сценарий на изчерпани и отдавна дискредитирани политици.

Можете ли да направите прогноза какво  предстои?

Както казах, предстои рухване  на статуквото. И това не е просто оптимизъм, а реалност. А Хунтата ( не по Васил Божков, а като днешна реалност), вече няма  печеливш ход.

Мариета Велинова, „Банкер“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране