22.05.2019 | 0:10
Вера Йоурова: Невероятно е мониторингът върху България да отпадне
Целта наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер

Би било невероятно мониторингът върху България да бъде отменен сега, обяви във вторник еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от сайта EUElectionsBulgaria. През последният месец еврокомисарят влезе в задочен диалог с премиера Бойко Борисов.

В края на април Вера Йоурова обяви личната си позиция, че настоящият състав на Европейска комисия няма да премахне мониторинга върху България заради липсата на устойчиви резултати и недоверието на българите към съдебната им система. Тя допълни, че в България усещането за независимостта на съдебната власт е сред трите най-ниски в Европа, според последното проучване на “Евробарометър“.

Две седмици по-късно премиерът Бойко Борисов отхвърли позицията на еврокомисаря като политически мотивирано.  „Вера Йоурова е от друго политическо семейство. Тя е от либералите (АЛДЕ), нашите противници на изборите, ДПС са от тях. (Франс) Тимерманс (социалист), който отговаря за мониторинга (казва друго – б.р.)“, обясни Борисов на 8 май пред бТВ.

Той допълни, че е убеден, че мониторингът на ЕК ще отпадне, защото България в следващите дни ще изпълни и последните останали препоръки на комисията.

Сега Вера Йоурова отхвърля твърденията на Борисов, че позицията ѝ е била политически мотивирана. „Въпросът беше дали до края на мандата на тази комисия Механизмът за сътрудничество и проверка може да бъде прекратен. Аз дадох честен и реалистичен отговор – заради малкото време, което остава до края на мандата на комисията и заради няколкото конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени, прекратяването на мониторинга е невероятно. За този отговор нямаше никакви предразсъдъци или определена партийна позиция. Аз винаги активно съм подкрепяла реформите в България и стъпките, за да се превърне българската съдебната система в здрава, независима и устойчива“, отговаря Йоурова на твърденията на българския премиер.

Целта наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят Юнкер бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради „неговия приятел Бойко“.

Вера Йоурова е автор на идеята за спиране на еврофондовете за държави, които имат сериозни проблеми с върховенството на закона. Първоначално Европейската комисия имаше проблеми с Полша и Унгария, но после проблемите с правосъдието в източната част на ЕС се разшириха с Румъния.

България също не е извън радара на Брюксел, въпреки последния положителен доклад на ЕК, за което е доказателство последното изказване на Вера Йоурова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране