26.07.2019 | 14:15
Ветото на президента падна, купуваме F-16
От ГЕРБ обявиха мотивите на Румен Радев за несъстоятелни

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху договорите за покупка на изтребителите F-16 от Съединените щати. Те ратифицираха отново четирите договора със 128 гласа „за“, 73 против и трима въздържали се. Това окончателно отвори пътя за финализиране на процедурата и покупката на новите изтребители.

От ГЕРБ обявиха мотивите на президента за несъстоятелни. Според депутата от комисията по отбрана Христо Гаджев държавният глава цели с това вето да провали процедурата, като изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че е погрешно да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите. Според него не е редно и да бъдат разкривани отстъпките, които са направени от САЩ, но и сега чакаме конгресът да одобри 60 млн. долара намаляване на общата цена. Той изтъкна и това, че САЩ нямат ратификация и следват своето законодателство при сключване на договорите.

Депутатът от БСП Таско Ерменков категорично се обяви против сделката и заяви, че президентът Радев защитава българските интереси. А Румен Гечев попита: „Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона“.

„Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна. Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, каза Гечев в коментар на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране