30.12.2019 | 13:19
ВЕЦ, свързан с Васил Златев, точи водата на Ботевград
Официално е констатирано, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително, заяви кметът на града Иван Гавалюгов

След Перник, който е на воден режим от 18-и ноември т.г., във втори град у нас се задават водни проблеми. Кметът на Ботевград предупреди, че в язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване само за около 6 седмици.

„Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката“, коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред БНР.

По думите му, ако свършат водните ресурси на язовир „Бебреш“, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според Гавалюгов стигне ли се до такава ситуация, последствията „няма да са по-различни от тези в Перник“.

Според кмета две са основните причини, за да се стигне до това положение на водите на язовира. Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г.

По думите му въпросният ВЕЦ е частен, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на „Агрохолд“ с управител Васил Златев (б.р. – това е бащата на доскорошния директор на “ЛУКойл България” Валентин Златев, а също така и бивш кмет на Правец).

“Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“”, заяви Гавалюгов.

По думите на кмета този ВЕЦ е изграден, без да има възможност „Напоителни системи“ да контролират неговата работа. „Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е. те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред „Напоителни системи“. Абсолютен абсурд!“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране