04.02.2021 | 22:00
Виктор Серафимов: Лица от ДС нямат място в листите на „Републиканци за България“
Депутатските листи на партията скоро ще бъдат обявени

Почти сме финализирали процеса с имената, които ще водят листите за предстоящите парламентарни избори. Въведохме много условия и изисквания по отношение на кандидатите за народни представители. Това, което надскача Конституцията обаче е, категорично изискване нашите кандидати да нямат съпричасност към структурите и службите на бившата Държавна сигурност, това е нещо, на което много държим и няма да има отстъпление. Подобен тип хора нямат място в листите на Републиканци за България, както и сред активните политически лица на партията.

Това каза д-р Виктор Серафимов говорител и административен секретар на ПП „Републиканци за България“ в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.

„Всички знаят, че предстоят парламентарни избори. Това, което малцина осъзнават е, че в момента тече една генерална репетиция за уреждането на резултатите за тези парламентарни избори. В момента има частични местни избори в 12 населени места в края на месец февруари. Дуото ГЕРБ-ДПС на места павира пътя, за да си уреди настоящите парламентарни избори“, заяви Серафимов.

Той разказа за пореден опит на действащата симбиоза ГЕРБ-ДПС да влияе на изборните процеси. „Какво се случва – във въпросното село Николаево, в община Плевен, сравнително неголямо село, което малко хора познават, ще има избори. Три отказа има от страна на ОИК-Плевен да регистрираме кандидат. Първият кандидат по същество беше отхвърлен по някакви съображения на ОИК, ние взехме решение да не обжалваме и предложихме друг кандидат. По отношение на втория ни кандидат имаме два отказа. Съображенията на ОИК-Плевен са налудничави. Чисто юридически е куриозно. Комисията приема мотива и ще цитирам „житейски неоправдано е едно лице да живее повече от 6 месеца на един адрес и това да не му е постоянният адрес. След подадена жалба в ЦИК, те отмениха поръчковото решение и получихме разрешение и ОИК – Плевен регистрира кандидата ни за частичните местни избори Георги Мончев“, допълни Серафимов.

„Вследствие на действията на ОИК-Плевен от Републиканци за България настояваме за оставката на председателят й Ярослав Димитров“, каза Серафимов.

„Управлението от джипка трябва да спре. То трябва да се възстанови такова каквото е по Конституция, защото ние сме парламентарна република. Парламентът трябва да бъде силен и действащ, а изпълнителната власт – правителството трябва да е експертно. Всеки трябва да тежи на своето място със своята експертиза. Към днешна дата парламентът е един послушен орган, който е изцяло подчинен на изпълнителната власт“, категоричен е говорителят на партията.

Серафимов заяви, че прекалено дълго време българският политически живот е сведен само до политически интриги и експертите са били настрани от тези процеси. „Крайно време е хората, които имат експертиза да вземат реално участие в процеса на взимане на решение“.

„В цялата си политическа дейност ще работим много активно с нашите структури, членове и симпатизанти.

Идеята е да има много широко представителство и един редови член на партията, членувайки в клуб, да може пряко да участва в работата на общинската и областната организация“, обясни Виктор Серафимов.

Относно думите на Цветан Цветанов, че Републиканци за България ще предложат за закриване Специализирания съд и прокуратура Серафимов уточни, че: „Специализираното наказателно правораздаване в България се възприема от широката общественост като една бухалка – като инструмент за отнемане на един или друг бизнес. То трябва да бъде закрито, защото не се случва по адекватен и правилен начин в страната“.

По думите му съдебната реформа е един огромен въпрос, който седи пред нашето общество. „Всички възможни доклади на ЕК, на Венецианската комисия и институциите, в които членуваме казват, че върховенството на закона е съществен проблем.

Виктор Серафимов е на мнение, че ще има опит за опорочаване на изборния процес. „Ще работим и наблюдаваме всяка една стъпка от този процес и както и до сега ще алармираме както компетентните органи и институции, така и обществеността“.

„Избирателят ще каже своята тежка дума на 4 април“, каза още административният секретар на Републиканци за България.

Loading...
 • Жужа каза:

  Ние всички трябва да сме активни в процеса на подготовка за изборите.Трябва да се сигнализира навреме за опити за опорочаване на изборния процес.

 • Жужа каза:

  Трябва да се работи активно,да се пресичат навреме всякакви опити за опорочаване на изборите.Ние всички да сигнализираме за провокации и машинации.

 • Боримир каза:

  Опитите на ГЕРБ да влияе на изборните процеси ще стават все повече. Браво на Републиканците, че им противодействат!

 • Запрян каза:

  Това ме спечели.Няма партия в кято да не е пълно с хора от ДС

 • BoLeto каза:

  Как само звучи „в момента тече генерална репетиция за уреждането на резултатите за тези парламентарни избори“. Много жалко за нас, отново ни третират като овце, безгласни букви. Хубавото е че някой повдига въпроса, коментира и вдига завесата, за да се събудим!

 • Stan каза:

  Някои партии се правят, че не знаят каква е ДС. Престъпна организация, командвана от чужбина и нарушавала многократно иначе удобните за БКП конституция и закони на НРБ. Правилно е изискването на Републиканци.

 • Stoma каза:

  Браво, добро интервю!
  Доста истини се казаха и най-важното е, че трябват действия, а не празни обещания!

 • оставете коментар

  МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
  Коментарите подлежат на модериране.
  Правилата за коментиране