25.06.2020 | 23:26
Властта подгонила Божков и Бобокови, защото искали да свалят правителството на Борисов
Британският вестник „Индипендънт“ твърди, че българският премиер лично е поръчал на прокуратурата да атакува Черепа

Той е министър-председателят на България, нация от 7 милиона, която е член на Европейския съюз и партньор в НАТО. И така, какви бяха снимките на Бойко Борисов, качени в интернет, на които той се излежава до 9-милиметров пистолет Glock и чекмедже, пълно с пачки от 500 евро и златни кюлчета? – пише британското издание Indipendent.

Фотографиите бяха разпространени в новинарски издания от анонимен източник, а достоверността им бе потвърдена от разследващи сайтове. Те разтърсиха балканската нация и повдигнаха множество въпроси, както за г-н Борисов, така и за неговите врагове.

Остават въпросите защо г-н Борисов, политически лидер вдясно, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, се появява на тези снимки, живеещ като гангстер от филм, държейки огнестрелно оръжие, пари и злато в леглото си, докато спи.

Един от разследващите новинарски сайтове, който анализира снимките, стигна до заключението, че някои от тях са направени между 2017 и 2019 година.

По-важен въпрос е кой е направил снимките и защо са пуснати?

„Целта е да ни смажат психически, а след това и физически“, заяви г-н Борисов на пресконференция, преди да се пошегува: „Поне не ме снимаха с малко момче в леглото.“

Г-н Борисов обвини съперника си – президента Румен Радев – че е използвал дрон, за да го дебне. И двамата мъже живеят във вили близо един до друг в София.

Г-н Радев, бивш пилот от военновъздушните сили, признава, че притежава и знае как да управлява дрон, но отрече обвинението.

Според анализаторите вероятността Радев да е замесен във всичко това е минимална. Вместо това те подозират, че снимките са част от политическа и правна война между г-н Борисов и българския хазартен олигарх Васил Божков, който избяга в изгнание в Обединените арабски емирства по-рано тази година.

Според софийски информатор, г-н Божков, считан за най-богатия човек в България, е събрал други олигарси срещу премиера, след като правителство настояваше да вземе по-голямата част от различните бизнес операции на страната.

„Имаше тайна среща на Божков и други олигарси“, каза информаторът, позовавайки се на източници, близки до апарата за сигурност на страната. „Обсъждаха как да свалят правителството на Борисов“.

Съобщава се, че г-н Борисов разбрал за срещата, което го накарало да назначи прокурори и събирачи на данъци на г-н Божков и да го преследва за различни финансови престъпления.

През февруари на Божков задочно бяха добавени обвинения за убийство и изнасилване. По-късно той сбеше обвинен и в кражба на антики.

Този месец той заяви, че разполага с разписки и документи, показващи, че е дал на г-н Борисов и финансовия министър Владислав Горанов еквивалента на 24 милиона паунда за „политическа защита“, за да поддържа своята хазартна империя.

Г-н Борисов отрече твърденията. Ако някой се осмели да вземе пари от [г-н Божков] – нито знам, нито някой ми е казал за това“, каза той в телевизионно интервю по-рано този месец, в което се закле „в живота си“, че твърденията са неверни.

Правителството на г-н Борисов се опита да национализира бизнеса на г-н Божков, ход, който олигархът казва, че ще оспори в съда.

Премиерът не страда от недостиг на врагове в страната. Също така той си спечели неприязънта на левите българи, като настоява за членство в еврозоната. Този ход притеснява политическата опозиция на Борисов, като някои нейни представители се притесняват, че това ще предизвика инфлация, скок на цените и ще попречи на способността на България да използва макроикономически лостове чрез централната си банка.

Г-н Борисов, бивш служител на пожарната и полицията, както и кмет на София, стана министър-председател през 2009 г. с антикорупционна платформа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране