17.11.2020 | 23:22
Властта връща бонусите на чиновниците в бордове
В Комисията за финансов надзор пак си вдигат заплатите, и двете предложения са на ГЕРБ

ГЕРБ връща на чиновниците бонусите, които им отне след скандал през 2012 г. Държавните служители и наетите в администрацията по Кодекса на труда имат право да получават допълнително възнаграждение за участието си в управлението на държавни и общински фирми и други видове бордове. Предложението е внесено преди второто четене в пакета данъчни закони за догодина от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В кризата дори и Комисията за финансов надзор (КФН) планира да вдигне заплатите на своите служители, въпреки че те са сред най-добре платените в държавната администрация и в никакъв случай не са изложени на първа линия в борбата с КОВИД-19. Преди второто четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. депутатите от ГЕРБ предлагат поправка в първоначалните разчети за КФН, с която текущата издръжка се завишава с 1,321 млн. лв. По-голямата част от допълнителната сума – 1,198 млн. лв., отива по перото „възнаграждения на персонала“.

От началото на 2018 г. КФН стана държавната институция с най-високите възнаграждения наред с тези в БНБ, след като бе променен моделът й на финансиране. Оттогава комисията, в която работят около 200 души, се издържа единствено от годишните такси на компании, които тя надзирава – застрахователни и пенсионни дружества и инвестиционни посредници. За целта тези такси бяха увеличени драстично – близо 3-4 пъти, като годишно формират бюджет от малко над 20 млн. лв. В резултат на новия модел на финансиране от такси, събирани от частния бизнес, възнаграждението на председателя на регулатора скочи на 13 148 лв., а на заместниците – на 12 000 лв. Директори на дирекции се сдобиха със заплати от 5133 лв., актюерите – 4500 лв., главните експерти – 2893 лв., старшите експерти – 1989 лв., а младшите – 1472 лв.

В края на третия си управленски мандат ГЕРБ смята да върне на чиновниците благина, която им отне със скандал през 2012 г. Държавните служители и наетите в администрацията по Кодекса на труда отново ще имат право да получават допълнително възнаграждение за участието си в управлението на държавни и общински фирми и други видове бордове, става ясно от предложения на група депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова, за второто четене на пакета данъчни закони за 2021 г.

През 2012 г., след като установи, че редица чиновници взимат по-висока от неговата заплата, премиерът Бойко Борисов разпореди на подчинените си спешно да върнат бонусите си от участие в бордове от 2009 г. насам. Тогава Борисов обяви например, че като зам.-министър Кирил Ананиев, сегашният министър на финансите, е взел 540 000 лв. бонуси. Впоследствие Ананиев се защити, че изцяло е дарил сумата още преди избухването на скандала. В крайна сметка Борисов събра 603 хиляди лева от върнати бонуси, които раздаде като дарения, а после забрани със законови промени на висшите и редовите служители в администрацията да получават допълнителни пари за подобна дейност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране