02.01.2021 | 11:16
Влизат в сила санкциите на САЩ срещу “Турски поток”
Конгресът на САЩ преодоля ветото на президента Доналд Тръмп
Конгресът на САЩ преодоля ветото на президента Доналд Тръмп, който бе блокирал законопроекта на бюджета за отбрана в размер на 740 милиарда долара.

Камарата на представителите на Конгреса (долната камара) преодоля президентското вето в понеделник. Така влизат в сила положенията за бюджета за отбрана, който включва разширяване на санкциите срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Двете камари за пръв път в президентството на Тръмп съумяха да преодолеят негово вето.

Междувременно в петък сутринта, малко след 5.00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода „Балкански поток“ в местността Господжинцима, край Жабля. Газопроводът продължава до унгарската граница. Вучич обеща „до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта“.

На откриването присъства и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. „Изграждането и пускането на „Балкански поток“, който е част от „Турски поток“, от българската до унгарската граница, напълно гарантира енергийната стабилност и сигурност на Сърбия“, каза руският посланик.

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” беше предложено от министър-председателя Бойко Борисов.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране