19.12.2018 | 0:01
Вменяват на КПКОНПИ полицейски функции
Целта обаче била да се облекчи работата на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия ще може да глобява или да довежда принудително лицата, които не се яват след призовка „на определеното място или време без уважителни причини“. Това се предвижда в законопроекта за изменение на антикорупционния закон, обяви председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Пред БНР той призна, че става въпрос за функции, които имат „в голяма степен полицейски характер“. Целта обаче била да се облекчи работата на КПКОНПИ.

Новите промени в закона, приет преди по-малко от година, са внесени от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС.

Те предвиждат, че надлежно призованият, който не се яви „на определеното място и време без уважителни причини“, се наказва с глоба до 2 хил. лв. и до 5 хил. лв. при повторност, и се довежда принудително, не само ако явяването му е задължително, но и ако КПКОНПИ „намери, че то е необходимо“. Принудителното довеждане ще се извършва от МВР през деня, освен ако не търпи отлагане, предвижда законопроектът.
С измененията в закона служителите на комисията получават и правото да „използват защитни средства, гарантиращи тяхната лична безопасност и прикритие на самоличността им“. Това означава, че служителите на комисията могат да използват маски при работата си.

Това всъщност не били нови правомощия на КПКОНПИ, само „детайлизиране на действащите такива“.
Законопроектът предвижда два пъти по-дълъг срок от 6 месеца, вместо сегашните 3, в който комисията може да бави внасянето на иск след последния запор.

Глоба до 5 хил. лв. ще се налага и на държавни служители, които не предоставят на комисията незабавно информация за корупция от високите етажи на властта. Това задължение се вменява на „всички държавни институции, служби за сигурност, обществен ред и охрана“.

Законопректът на Кирилов и Хамид тепърва ще бъде подложен на обществено гласуване и внесен в парламента. Припомняме, че миналата седмица по спешност парламентът гласува други промени в антикорупционния закон. Те целяха да прескочат решението на ВКС, че трябва да се прекрати процедурата по конфисканция, ако има прекратяване на наказателно производство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране