15.05.2019 | 12:27
ВМРО предлага затвор до 4 г. за политици, които клеветят
Промените не противоречат на Конституцията, категоричен е Искрен Веселинов

ВМРО предлагат затвор и завишаване на глобите за клевета, изречена от политик.

За целта те внасят промени в Наказателния кодекс, с които включват към текстовете за клевета и обида допълнението, че се наказват депутати, евродепутати, членове на Министерския съвет и лидери на партии. Според ВМРО техните текстове не противоречат на Конституцията, предаде Канал 3.

Предложението на войводите за законови поправки е лишаване от свобода до 4 години и завишаване на глобата, която е 3 хил. лв., от 10 до 15 хил. лв. В момента с тази ниска санкция политиците си оставали ненаказуеми и не носят отговорност за думите си, за разлика от обикновените граждани, мотивират се от ВМРО.

Тя е съобразена с доходите на депутати и евродепутати, така че би следвало да ги заболи, коментира зам.-шефът на ПГ на ОП и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

„Последните години все по-често ставаме свидетели на поведение на политици, които страдат от липса на дела за пред избирателите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен разкален терен, в който съревнованието е кой е по-кален и кой говори повече лъжи. Това е недопустимо и показва липса на отговорност от голяма част от политическата класа“, коментира депутатът от ВМРО.

Той само намекна откъде войводите са почерпили вдъхновение – от квалификациите на Веселин Марешки по техен адрес. И даде за пример настоящата предизборна кампания.

„Още е по-обидна е ситуацията, когато някои хора се надпреварват, че са родолюбци или патриоти или по-патриоти“, отсече Веселинов. „Добрият патриотизъм ще победи този псевдопатриотизъм“, прогнозира той, но подчерта, че наказания са необходими.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране