10.07.2020 | 14:00
Забраниха достъпа до морските сараи на Доган по море
Мотивите за това ограничение не са ясни, но за събота има планирана акция „Масово ходене на плаж“, организирана във „Фейсбук“ на плажа „Росенец“

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сградата, добила публичност като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Районът е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Ограничението е в сила от 21 часа на 9 юли (снощи) и ще важи до 21 часа на 15 септември.

Това става ясно от публикува предупреждение до мореплавателите, установи проверка на Maritime.bg.

Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив:

42 27,25N 027 32,15 E

42 27,28 N 027 31,97 E

42 27,53 N 027 31,87 E

42 27,72 N 027 32,40 E

42 27,58 N 027 32,72 E

42 27,30 N 027 32,80 E,

Мотивите за това ограничение не са ясни, но за събота има планирана акция „Масово ходене на плаж“, организирана във „Фейсбук“ на плажа „Росенец“. Той е публична държавна собственост и по закон би трябвало достъпът до него да е свободен, но опит да се стигне до него на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов показа, че това не е така.

В четвъртък Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в парк „Росенец“ край гр. Бургас.

Проверката е разпоредена след инцидента с лидера на „Да България“ Христо Иванов и негови приближени, при който охранители от НСО препречиха пътя им до плажа.

Покрай акцията се разбра, че достъп до лятната резиденция на Доган има само по вода или по частен път, препречен от бариера. Според твърденията на Иванов, базирани на кадастрална карта, малкият плаж, на който се стигна до пререканията с охранителите, продължава да е публична държавна собственост и всеки български гражданин би трябвало да има достъп до него.

В сряда президентът Румен Радев направи официално изявление, с което потвърди, че охранителите са служители на НСО. Радев подчерта, че според него депутатът Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган не трябва да бъдат охранявани от НСО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране