21.12.2020 | 1:07
Заставам зад думите си – частните пенсионни фондове са като финансова пирамида
Нужни са им нови и нови вноски, за да могат да съществуват, казва Ваня Григорова

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова разказа пред бТВ как е протекъл разпитът й в Главна дирекция „Национална полиция“, след като е била „призована“ по жалба срещу нея от страна на Асоциацията на частните пенсионни дружества. Те недоволствали заради предупрежденията на Ваня Григорова относно рисковете при тези фондове.

Тя обясни, че не е получила копие от жалбата. Общо взето разпитът протече така: „Има тук една жалба, кажете нещо“, разкри експертката.

Заставам зад думите си, които са базирани на официални публични данни на Комисията по финансов надзор, МОИ и научни публикации. Това потвърдих и в Главна дирекция „Национална полиция“, категорична е тя.

Важно е в тези частни пенсионни дружества да има нови и нови постъпления от вноски, за да могат да съществуват. Подобна е структурата на финансовите пирамиди. Начинът, по който се удържат такси от личните партиди, осигурява печалби на дружествата дори когато губят суми от осигурителните вноски. Именно това е начинът на действие на финансовите пирамиди, посочи синдикалистката. Нормално ли е, когато реализираш загуба за лицата, които представляваш, да отчиташ печалба?, попита тя.

Има случаи, в които брутните вноски не са налични по партидите на осигурените лица, разкри още тя.

Григорова заяви, че според КТ „Подкрепа“ решението е генерална промяна на таксите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране