19.11.2019 | 23:06
Жената до Гешев постави рекорд за евтина имотна сделка – 465 лв. за квадрат ново строителство в София
Детелина Ханчева купила на безценица апартамент от съдружник на бизнесмена Александър Ваклин

Жената, с която новоизбраният главен прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, е сключила изключително изгодна сделка за покупка на апартамент от строителна фирма. Цената, която Детелина Ханчева е платила за квадратен метър в сграда ново строителство, е едва 465 лв., като цялото жилище от 85 кв. м с прилежащо мазе от 7 кв. м е излязло на жената до Гешев само 40 000 лв. Това става ясно от нотариалния акт, публикуван от разследващия сайт “Биволъ”.  В последствие строителната фирма е купена от съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, който е основният прокурорски свидетел по делото “Иванчева”.

За съпоставка съседният апартамент, който е с площ от 133 кв. м, е купен от случаен гражданин за 87 500 евро. Така цената за кв. м е около 1300 лв., или 3 пъти повече от тази, която Ханчева е платила. Жилищата са част от кооперация в столичния квартал “Зона Б-17”. И двете сделки са сключени през декември 2014 г. с продавача “МС Консулт 2010” ЕООД. По-късно дружеството е управлявано от Марио Кръковски, който е и едноличен собственик на капитала. Името на Кръковски фигурира и във фирмата “МС Консулт 2004” ЕООД, където си е партнирал с бизнесмена Александър Ваклин до 23 март м.г. Съдружието им прекъсва по-малко от месец преди показната акция срещу бившата кметица Десислава Иванчева. Към днешна дата тя е осъдена на първа инстанция на 20 г. затвор, тъй като Специализираният съд прие, че е поискала от Ваклин 187 500 евро подкуп, за да придвижи негова преписка.

През август апелативната спецпрокуратура потвърди косвената връзка между Иван Гешев и строителния предприемач. В нейно постановление се казва, че избраният за главен прокурор от дълги години е в близки приятелски отношения със съдружника на Ваклин – Марио Кръковски. Въпреки това държавното обвинение отказа да образува разследване, като стига до извода, че “в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими имоти”.

Междувременно президентът Румен Радев даде заявка, че в крайна сметка ще подпише указа за назначаване на Гешев, въпреки отказа на Висшия съдебен съвет да стартира нова процедура по избор на главен прокурор. “Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите”, отсече държавният глава пред журналисти във вторник. На настояването на ВСС указът да бъде подписан от 3 до 7 дни, Радев отговори: “Аз също се обърнах към ВСС с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин”.

Според премиера Борисов връщането за прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев от президента е било на инат. “Сега казват професионалните му качества са добри. Ние не избираме булка, избираме главен прокурор! Щом са му добри професионалните качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните му качества. За избора с Христо Иванов така сме променили закона, че прокурорите да си избират прокурор, а съдиите – съдия. Толкоз по темата”, заключи министър-председателят.

След тази позиция на премиера бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че Борисов за пореден път манипулира и бяга от отговорност. “Тя (бел. ред. – реформата) беше предадена от Борисов и провалена от ГЕРБ в съгласие с ДПС, БСП, АБВ (и половината РБ). И точно заради това предателство казах в парламента, че у нас има прокурорска република и си хвърлих оставката. Така че, не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов!”, написа Иванов в личния си фейсбук профил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране