06.01.2021 | 13:05
Ахмед Доган иска плажът до сарая да остане частен
Проектантът на имението обжалва вписването на крайбрежната ивица в кадастъра

Проектантът на сарая на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти, съобщи партия „Да, България“.

На 5 ноември м.г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) – Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”. Въпреки решението обаче вписването на плажа все още не е факт. След запитване от общинския съветник от „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК, от службата отговарят, че “в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба”.

Арх. Калин Тихолов като представител на фирма “Стрейтлайн” обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Той казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на брега, въпреки че няма нотариален акт за нея.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка”, както се посочва в решението на СГКК-Бургас. Според него е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. Видеокадри от 2016 г. обаче ясно показват, че край сарая на Доган има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Арх. Тихолов иска иска още съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите, както и приблизителното им отлагане. Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране