29.06.2020 | 12:03
Багер край Рилските езера взриви социалните мрежи
От Национален парк Рила коментираха, че нищо няма да се разкопава, само ще се укрепват туристически пътеки

Снимки на багер край Седемте рилски езера взривиха социалните мрежи. Хората се чудят ще има ли строителни дейности край „Бъбрека” и как багерът е стигнал до мястото.

Въпросните снимки са публикувани във фейсбук от очевидката Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, като според нея това е кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в Седемте рилски езера. „Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие“, е написала тя в поста си.

„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия.  През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък“, каза в ефира на „Здравей, България“ Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

Пред БНР Андонов заяви, че са стартирали дейности по рехабилитация на съществуващите пътеки и борба с ерозията, които са по проект за устойчиво управление на Национален парк „Рила“ – втора фаза. По думите му не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите“. Андонов обясни, че в района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут.

„Това е емблематичен район и привлича много туристи. Особено през месеците юли и август туристическият поток е много голям. Това през годините предизвика ерозия и наложи да се предприемат мерки за справяне с ерозията, за да се възстановят растителните видове, които са характерни за района“, обясни той. Андонов беше категоричен, че се работи на ръка, а багерът е бил използван само в определен участък. „Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи“, заяви той. Очакванията са най-късно до средата на следващата година да бъде завършен проектът, посочи директорът на Национален парк „Рила“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране