05.03.2015 | 20:02
Депутатите взеха на мушка БНБ, КФН и ДАНС заради банковата криза
Източването на КТБ е най-мащабната финансова измама в новата история на България

Скандалът около КТБ най-сетне влезе в дневния ред на парламента. Вчера депутатите създадоха анкетна комисия, която да проучи действията на държавни институции и органи, които е трябвало да противодействат на източването на банката. Управляващите ясно дадоха да се разбере, че на мушката им ще попаднат основно БНБ, Комисията за финансов надзор (КФН) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), които отдавна са обект на тежки критики за подхода им към миналогодишната криза.

Под предложението за създаване на комисията се подписаха най-видните фигури от почти всички депутатски групи – Цветан Цветанов (ГЕРБ), Михаил Миков (БСП), Лютви Местан (ДПС), Радан Кънев (Реформаторския блок) и др. „Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България.

В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лв., средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в едно с допълнителни средства и от държавния бюджет, за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства“, пишат вносителите. И сочат като своя цел проследяването адекватността на действията на централната банка и КФН. Депутатите ще търсят отговорност и от ДАНС, която е трябвало да предотврати източването на КТБ.

Раздор сред управляващите създаде липсата на готовност у ГЕРБ да предложи свои хора за членове на комисията. Затова попълването на състава й бе отложено за следващата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране