23.10.2020 | 15:02
ДПС поиска от Европа да защити Доган от българските медии
Движението раздуха до абсурдни размери измислената от самото него атака срещу почетния му лидер Ахмед Доган
ДПС раздуха до абсурдни размери измислената от самото него атака срещу почетния му лидер Ахмед Доган от страна на bTV.
В четвъртък движението поиска публично извинение от телевизията заради лапсус на репортера Канна Рачева. От ДПС цитират репортаж на журналистката, в който тя казва: „ … сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф“, където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган“. Всъщност искането беше за главния прокурор Иван Гешев.

От движението обявиха неволната грешка на репортера за „недопустима неистина“, „скандален акт“ и „откровена лъжа и манипулация“. А начина на работа на телевизията й окачествиха като „модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки“. Констатираха още, че „ … медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган“ и направиха предположението, че bTV “обслужва партийката” на Христо Иванов. А накрая предупредиха и останалите медии: „ … честността и доверието в медиите ви превръщат в Четвърта власт. А властта задължително означава отговорност. И тази отговорност е прекалено голяма, за да се допусне да бъде разяждана от червея на съмнението и недоверието.“

Това изявление обаче изглежда се е видяло недостатъчно на ръководството на ДПС, защото късно същия ден от партийния пресцентър обявиха, че са информирали за „скандалната „грешка“ на журналист от bTV европейските институции“. Като адресати посочиха Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия, еврокомисаря Дидие Рейндерс и множество висши политици в Европейския парламент.

Изкуственият скандал, който предизвика партията на Доган, вече привлича вниманието и на други политически сили у нас. С позиция излязоха „Републиканци за България“ – новата формация на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Хората му видяха сгоден момент да подчертаят близостта между Бойко Борисов и Ахмед Доган. „След като месеци наред премиерът и някои от неговите най-верни последователи наричат една от най-авторитетните български медии „Божков ТВ“, днес съвсем логично подобно неуважително поведение демонстрира и скритият коалиционен партньор на властта – ДПС“, обявиха „републиканците“. И предположиха, че „нервността на ДПС се корени във факта, че основните критики на ЕК към България са насочени именно към доминирания от тях медиен сектор“.

Източник: „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране