27.01.2015 | 19:49
Ефективни в многообразието от небрежност до безхаберие без умисъл
Разбирате ли му на Делян Добрев?

Делян Добрев, ГЕРБ: Жилищата в България харчат три пъти повече енергия, отколкото жилищата в Германия – на квадратен метър. Затова потенциалът е там (в санирането), а не някъде другаде.

Виктор Николаев, НТВ: Сега, лъже или казва на база на данни, според вас, енергийният министър, че е възможно да имаме по-ниска цена на тока? Теменужка Петкова, от БНТ е цитирана. Обяснила е отново за онзи микс със скъпия ток от някои от централите с дългосрочни договори. Вярвате ли, че ще може да се понижи цената на тока, не просто да се задържа?

ДД: Знаете, че аз не говоря за цена на тока, защото политиците смятам, че не трябва да говорят. Това е работа на независимия регулатор. Той да изчислява – колкото струва, толкова ще плащаме, защото в противен случай се трупат едни дефицити…

Анна Цолова, НТВ: Добре, говорете като експерт.

ДД: ...Както миналата година се намали цената на тока с 5 процента и се създаде дефицит от 600 млн. Това са следствията на политическите поръчки.

АЦ: Значи токът няма да се намалявааа.

ДД: Но! Това, което трябва да направим сега, е да свием този дефицит от 600 до 800 млн., за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение на цената на електроенергията. Има начини, по които този дефицит да бъде свит. Тези реформи ще ги направим между първо и второ четене в Закона за енергетиката и те никак не са лесни, леки. И ще видите, че и те ще създадат напрежение, по-голямо вероятно, отколкото напрежението с БДЖ, което гледахме от последния месец.

АЦ: Какво имате предвид?

ДД: Ами имам предвид това, че има много скъпи генерации, много скъпи производители на електроенергия, към които ние нямаме никакви задължения и в същото време изкупуваме тяхната електроенергия. Такива са заводските централи, на които плащаме между 150 и 200 млн. на година. Ако изключим тях, това означава, че дефицитът намалява с 200 млн.

АЦ: Но това означава и много хора без работа.

ДД: 200 млн. се равнява на 10 % увеличение на цената на електроенергията. Ами ние трябва да вземем някои решения, разбирате ли?

АЦ: Ще ги вземете ли?

ДД: …Трябва да се разберем какво да правим. От друга страна…

ВН: Искам да се върнем на първоначалния въпрос. Щото вървим така напосоки.

ДД: Да, слушам.

ВН: „Търсят варианти за по-ниска цена на тока“. Въпросът е – вярно ли е това?

АЦ: Доколкото разбирам, слушайки вас, е – търсите варианти да не се повишава цената на тока. Аз това разбрах от вашето изложение.

ДД: Търсим вариант да свием дефицита, колкото се може повече.

АЦ: За да не се повиши цената на тока? Или да се повиши с малко?

ДД: За да… за да… За да няма дефицит в Националната електрическа компания и тя да иска увеличение на цената на електроенергията. Мен ако питате, аз съм песимист по отношение на това, че ние ще можем да я свием повече от тия 600 млн.

ВН: Тоест това е невярно. Не може да се понижи цената на тока.

ДД: Кххх. Дори да се понижи цената на тока с 5 %, забелязахте ли миналата година разлика в сметките? Никой не забелязва такава. Разлика в сметките има, когато плащаш наполовина, а не плащаш с 5 % по-малко. Това може да стане с енергийна ефективност!

ВН: Заговор не виждате в цялата тази ситуация (с двойните фактури за част от абонатите на ЕРП-та)?

ДД: Ами надявам се да няма такъв, въпреки че въобще не ни харесва тази ситуация с тия 67 хил. електромера. И се съмняваме, че това е, така, само от небрежност. Основното е небрежност, но в същото време – всякакви оправдания за това, че инкасаторките са излезли в болнични или в отпуска, звучат много несериозно… В краен случай това може би не е само небрежност.

АЦ: А какво е? Умисъл?

ДД: Силно е да се твърди, че е умисъл, ааааа… Освен небрежност е може би и безхаберие!

2 коментара

  1. ПОДКРЕПА каза:

    не сме гласували за борисов за да назначи петкова за министър, нито лукарски. те са некомпетентни това е пожелавам на гражданството утре като си прави ремонт на банята да наеме за плочкаджии адвокатско дружество, или за министър на правото съдене да се назначи говедар от ямболско- смешно нали

  2. АНТОН каза:

    с този енергиен отбор резултата е такъв. Икономиката е велика наука защото всчки думи са в цифри, ами ако няма резултата който гоним сменете екипа и готово какво толкова сложно има – нищо лично е нормално е някои да останат без работа. ако смятаме че този резултат ни устройва – сте прави много приказки приказки и на края едно голямо няма нищо

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране