28.12.2019 | 14:18
Гарантирана лъжа от ГЕРБ! През 2016 г. Лиляна Павлова обеща да няма воден режим в Перник (видео)
Тогава са вложени 32 млн. лв. за рехабилитация на язовир "Студена", който сега се оказа източен

На 9 ноември 2016 г. тържествено бе дадено началото на проекта по рехабилитация на язовир “Студена” на стойност 32 млн. лв.

Лиляна Павлова, която точно два месеца по-рано се е заклела като министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ, разказва на събралите се какви иновативни технологии ще се приложат и как перничани няма нито за миг да изпитват недостиг на вода, дори докато вървят работите по язовира. А кметицата Вяра Церовска (ГЕРБ) уверява, че всичко се прави като израз на голяма загриженост за този регион.

Само три години по-късно Перник е без вода, защото язовир “Студена” се оказа източен, а правителството, отново на ГЕРБ, все още не знае как точно е станало това.

Ето какво заяви Лиляна Павлова тогава:

“Даваме  старт на един дългоочакван проект, изключително важен проект за цялата област Перник, за всички перничани – над 100 000 души. Защото рехабилитацията на яз.”Студена” е един изключително важен, значим обект, който правителството финансира със средства от държавния бюджет, с помощта на заем от Световна банка – една инвестиция от 32 млн. лв. за цялостна рехабилитация на язовирната стена, на водоземната (вероятно иска да каже водовземната) кула, разбира се – на водопроводната мрежа, и като последващи действия на ремонт на пречиствателна станция за питейни води.

Много важни са няколко факта, които искам да отбележа. Първо този язовир, който е строен преди 60 години, никога досега не е бил ремонтиран и рехабилитиран. Ремонтът не само е належащ, той е важен, за да можем да гарантираме на перничани и на цялата област чисти питейни води – нещо изключително важно. Това гарантира, разбира се, живота и здравето преди всичко на хората. Разбира се, това е важно за всички живеещи, работещи в област Перник.

Правителството инвестира за първи път от много години насам и в строителството на нови язовири за питейни води, отново със средства от държавния бюджет, с подкрепата на Световна банка –  това е инвестиция от 150 млн. лв., от бюджета, от министерството. Средства, които бяха почти загубени, блокирани. Размразихме тези проекти и започнахме язовир “Пловдивци” в Рудозем – 50 млн. лв. инвестиция; язовира в Панагюрище – “Луда Яна”, също чисто нов язовир за питейни води; и този важен проект (“Студена”), защото осъзнаваме важността и значимостта му.

Две важни послания към перничани: Стартирането на проекта днес, анализът на язовирната стена показват, че всички тези спекулации и страхове, които бяха внушавани на хората – че язовирната стена е пред скъсване, в резултат на земетресението, не са верни. Така че искам да успокоя всички, че – да, язовирът е за ремонт, язовирът не е ремонтиран, откакто е построен, повече от 20 години са минали оттогава, когато е трябвало да бъдат направени тези рехабилитации. И затова толкова важен и толкова значим е този проект. Но искам да ги уверя (перничани) в тяхната безопасност.

Второ много важно нещо, с което искам да се обърна към всички, е че така сме подредили проекта – той затова е толкова важен, толкова различен и сложен, че по никакъв начин водоснабдяването на перничани няма да бъде ограничавано. И затова проектът се прави по нов начин, нова технология, много специално избрана, която за първи път ще се прави в България. Ремонтът ще се извършва без източване на язовира, без спиране на водоподаването, с екипи водолази, които ще правят по един специален, иновативен начин всички необходими полагания на мембрани, подводно заваряване. А пък надзорниците ще наблюдават по специален начин всички тези дейности да се извършват качествено и професионално”.

А тогавашният кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) добави:

“Знам, че това е начало на една програма за Перник. Защото следва ремонт на пречиствателната станция, работи се по проект за водния цикъл на Перник, като израз на една голяма грижа и внимание за този регион.”

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Парите 32 милиона окрадени и ако не бе останал града без вода никой и нямаше да разбере.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране