09.01.2015 | 13:28
Карбовски глобен заради женомразка реч
Журналистът обругал жените в мензис

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е глобила с 600 лева журналиста Мартин Богданов-Карбовски, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Повод за произнасянето на комисията е сигнал на БХК срещу статия на журналиста, която съдържа груба женомразка реч. Материалът със заглавие „Краят“ е публикуван в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. В него Карбовски заявява, че:

„След четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа“. Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“.

В решението си Комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“. „Очевидно е, че пасажът е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените. Използваното от Богданов сравнение, чрез което жените се отъждествяват със смърдящ предмет, който не върши работа, безспорно създава обидна, унизителна и принизяваща среда по отношение на всяка жена“, пише още в решението си КЗД.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен журналист с широка медийна трибуна и се явява влиятелна фигура, способна да формира обществено мнение.

Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа „Фейсбук“, които следят неговия профил. Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

„Това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедент. Време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга реч на омразата – расистка, хомофобска и пр., няма законно място в обществото. Няма свобода на език на омразата“, коментира адвокат Маргарита Илиева – директор на Правната програма на БХК.

По думите й този език е извън обхвата на свободата на изразяване, не само според международното и европейското право, но и според българската Конституция. Агресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона, подчертават от БХК. Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

1 коментар

  1. Ник каза:

    Че то,ако така тръгне,трябва въобще да не разговаряме!Много удобно за политиците е всички винаги да сме виновни за нещо,веднага избирателно те смачкват!Тези корумпираните от всички власти,геноцидиращи ни,измамници за милиарди,за тях какво!? Маловажни неща се изтъкват за да се отклонява вниманието на хората от основни проблеми,които ни погубват и водят до изчезването ни,като народ!Как пък нито един магистрат не се самосезира за това!?Тръгнали да си правят чекии на мозъка с простотии,кое как..!Изкурвиха жените ни,сега пък не трябвало да го казваме!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране