16.10.2020 | 20:07
Пеевски атакува Вълка чрез ГЕРБ
Премахват сградата на Румен Гайтански в ловно стопанство „Искър“. Сигналът срещу ортака на Ахмед Доган е подаден от...зеления милионер Владислав Панев

Дългогодишното съперничество между Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка прерасна в открита война. Причината за това е прозаична – двамата спорят кой е по-близо до почетния председател на ДПС Ахмед Доган и кой да представлява бизнес интересите му пред ГЕРБ.

Днес стана ясно, че дирекция „Строителен контрол“ на Столична община е решила да започне процедура за незабавно премахване на строеж в Държавно ловно стопанство „Искър“. Сградата до източния бряг на язовир „Искър“ е построена от фирма на Румен Гайтански-Вълка.

Проверката е разпоредена от Върховна административна прокуратура след сигнал във Фейсбук на общинския съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на „Демократична България“. Събарянето ще е за сметка фирмата „Био майнинг“ АД, която е посочена като извършител на строителството в констативния акт на район „Панчарево“ от 28 септември.

„Студената война“ между Пеевски и Вълка не е тайна в средите на ДПС. Причината е близостта на Гайтански до почетния председател Ахмед Доган и общите им бизнес интереси. От години тази ситуация изнервя подозрителния Пеевски, който бил убеден, че рано или късно Сокола ще го замени с Вълка като ДПС-отговорник за медиите, съдебната власт и едрия бизнес, източващ държавни и евро пари. Депутатът е натоварен с тази задача през 2006 г., когато заедно с майка си започва масово изкупуване на медии и брутално кадруване в съдебната власт. Противно на всеобщото възприятие, Пеевски не е нищо повече от управляващ медиите на ДПС и пълномощник на почетния председател при разправиите и кадровите водевили във Висшия съдебен съвет.

След 2013 г. обаче неочаквано Ахмед Доган започва общ бизнес с Румен Гайтански. Към днешна дата Вълка възстанови напълно бизнес позициите си в Столична община, взе стотици милиони изгодни кредити от държавната ББР, получи достъп до държавните обществени поръчки, а Община Кърджали му е дадена на концесия и „печели“ всички големи търгове.

За предстояща прокурорска акция срещу Гайтански в ДПС се говори от края на миналата година. Депесари обясняваха, че ако Делян Пеевски се реши да разпореди на Иван Гешев акция срещу Вълка, то конфликтът му с Ахмед Доган ще бъде неминуем, а изходът от него – повече от драматичен*.

Куриозното в случая е, че е използван сигнал на „бореца“ срещу мафията – „зеления милионер“ Владислав Панев. А ако се съди по овчия ентусиазъм и радост на десните от случилото се днес, то със сигурност след безпристрастния анализ на фактите разочарованието им ще бъде огромно. Защото неволно помогнаха на Пеевски да се справи с „вълчия“ си конкурент за „бизнес сърцето“ на Доган.

*Доган може да нокаутира Пеевски само с един ход. С „бизнесмена“ и „политик“ ще бъде приключено политически и икономически за месец-два, ако бъде изключен от ПГ. Тогава Пеевски ще остане без политически чадър, а останалото ще свършат многобройните му врагове у нас и в чужбина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране