03.12.2019 | 23:27
Скандал за минималната пенсия прекъсна заседанието на парламента
БСП и "Атака" настояват тя да стане 300 лв.

Скандал за увеличението на минималната пенсия прекъсна заседанието на Народното събрание, на което се приема бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2020 г. Първоначално минималната пенсия трябваше да се увеличи по швейцарското правило с 6.7%, но Патриотите успяха да наложат тя да стане 250 лв. от 1 юли в изпълнение на предизборните си ангажименти. Днес в пленарната зала обаче започна наддаване за увеличението й до 300 лв., колкото всъщност е записано в програмата на управляващата коалиция. На дебатите присъства новият министър Деница Сачева.

Предложението дойде от БСП и „Атака“. След като мнозинството го отхвърли, депутати от двете партии поискаха поименно гласуване. Председателстващият Емил Христов обаче отказа и след суматоха, в която депутати от опозицията отказваха да напуснат трибуната, заседанието бе прекратено.

При дебатите имаше няколко различни предложения за минималната пенсия. БСП предлагат от 1 януари тя да стане 250 лв., а от 1 юли – 300 лв. ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември да е 250 лв. 300 лв. подкрепят „Воля“ и „Атака“. В момента размерът й е 219.43 лв.

Въпреки скандалите, които започнаха още с избора на нов социален министър, парламентът успя да приеме целия закон за бюджета на НЗОК и част от параметрите на социалния бюджет. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв., а минималният за самоосигуряващите се ще е 610 лв., колкото става минималната заплата от 1 януари. За земеделските и тютюнопроизводители обаче минималните осигуровки ще се правят върху 420 лв.

Обсъждането на бюджетните закони продължава утре.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране