02.01.2015 | 1:14
Токът скача от април
Не е ясно с колко ще поскъпне електричеството

Токът за битови нужди ще поскъпне по план през юли, но ударът по джобовете ни може да стане още през април. Новогодишната „честитка“ поднесе пред БНР председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. С колко обаче още не може да се каже, ще зависи от реформите в енергийния сектор, обясни шефът на регулатора.

Светла Тодорова изтъкна необходимостта от предоговаряне на цените от американските топлоцентрали и преструктуриране на Националната електрическа компания.

С решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от днес природният газ поевтинява символично с 0,05%. Така през първото тримесечие на новата година 1000 куб. м синьо гориво ще струват 603,14 лв. без акциз и ДДС.

От „Булгаргаз“ настояваха за увеличение с повече от 12 лв. за 1000 куб. м газ, но искането не бе одобрено.

Тодорова прогнозира ново поевтиняване на газа през април. „Намаляването на алтернативните горива се случи през последното тримесечие, а ако те се запазят такива, каквито са в момента, ще бъдат две тримесечия включени в цените. Колкото по-голям период с ниски цени се включва, толкова по-голямо е очакваното намаление. По чисто обективни причини би трябвало да намалее“.

Тенденцията от последните месеци за поевтиняване на основните горива на международните пазари продължи и в последния ден на 2014 година. Февруарските фючърси на американския лек суров петрол загубиха 85 цента от стойността си и се търгуваха в Ню Йорк за 53,27 долара за барел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране