17.08.2019 | 11:12
Тръмп искал да купи Гренландия
Датските политици се подиграват с идеята

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е лансирал пред свои съветници идеята САЩ да купят остров Гренландия като начин за разширяване на територията си, предаде „Ройтерс“.

Идеята за закупуване на ледената, автономна датска територия между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е смятана от някои съветници за шега, но е възприета по-сериозно от други. Тази идея се лансира преди предстоящото посещение на Тръмп в Дания в началото на септември, но досега няма индикации, че закупуването на Гренландия ще бъде на дневен ред за разговорите му с датски служители. Ако това е вярно, Тръмп ще бъде вторият американски президент, който предлага САЩ да купи острова. Президентът Хари Труман беше предложил да купи Гренландия през 1946 г. за 100 милиона долара.

Датските политици се подиграват с идеята за продажба на Гренландия, която е най-големият остров в света, съобщава още „Ройтерс“. „Това трябва да е първоаприлска шега, обаче е напълно извън сезона“, заяви бившият премиер Ларс Локе Расмусен.

„Ако той наистина го обмисля, това е окончателно доказателство, че е полудял. Мисълта, Дания да продаде 50 000 граждани на САЩ е напълно нелепа“, заяви говорителят по външната политика на Датската народна партия Сорен Есперсен.

„Сигурен съм, че мнозинството в Гренландия вярва, че е по-добре да имаме отношения с Дания, отколкото със САЩ, в дългосрочен план. Моята първа мисъл бе, „О, не, благодаря“, коментира Аия Чемниц Ларсен, датски депутат от втората по големина партия на Гренландия „Инуит Атакатигиит“. Мартин Лидегаард, старши депутат от Датската социално-либерална партия и бивш външен министър, нарече идеята „гротескно предложение“, което всъщност няма никаква онснова в реалността.

Гренландия е част от Дания със самоуправление по вътрешните работи, докато Копенхаген се занимава с отбрана и външна политика.

Всъщност, Дания вече е продавала острови на САЩ. През 1917 г. Дания продава тогавашните датски острови Западна Индия за 25 милиона долара на САЩ, които ги преименуват на Вирджински острови.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране