17.01.2020 | 22:29
Ето как властта решава предизвиканата от нея водна криза в Перник!
Градът на миньорите ще получава вода от язовир "Искър". Ще има ли воден режим и в София?

Решението за водната криза в Перник, което се очаква да бъде обсъдено в събота при премиера Бойко Борисов, е захранване от София. Това твърди сайтът „Медиапул“, като се позовава за правителствени източници.

Това е единственото спасение за града, който е на режим от средата на ноември 2019 г. и в язовира за питейна вода „Студена“ има количества максимум за месец. Обясняваните от икономическия министър Емил Караниколов варианти всъщност са само за трасето, по което ще се направи връзка на водоснабдителната мрежа на столицата и тази на Перник.

След обсъжданите и оглеждани трасета е това от язовир „Бели Искър“ през Горна баня, Княжево и Банкя – т. нар. Рилско водоснабдяване или Владайски канал. Според експерти обаче по този маршрут могат да се осигурят неголеми количества вода.

В последната седмица експерти на „Софийска вода“ са правили огледи за определяне на възможните трасета за осигуряване на вода през столицата.

Не е правена оценка обаче колко ще струва това. Според запознати Борисов е готов да осигури пари от бюджета за решаване на водната криза, след като само преди ден бе одобрено създаването на държавен ВиК холдинг с 1 млрд. лева от бюджета.

На срещата утре трябва да се уточни кой точно ще е маршрутът за свързване на водоснабдителната мрежа на София с тази на Перник и начинът за управление на доставките, които очевидно ще трябва да стават през концесионера на столичната ВиК мрежа „Софийска вода“. Цената и сроковете за реализиране на тази идея вероятно ще бъдат обсъдени по-подробно в събота, както и процедурата за възлагане на строежа на връзката.

На срещата в Министерския съвет ще присъстват министрите на околната среда Емил Димитров, на регионалното развитие Петя Аврамова и на енергетиката Теменужка Петкова, както и кметовете на  София и на Перник – Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов.  Ще участват и представители на държавната и общинската администрация.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ако започнат работа днес, в първите 10 дни на март ще има вода в Перник. И понеже е Българска работа за по сигурно във края на Март и началото на Април.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране