26.08.2020 | 11:50
Официално! Борислава Йовчева се е омъжила за бизнесмена Йордан Христов
Бившата манекенка и 68-годишният предприемач са сключили брак на 16 февруари тази година в София

Бившата манекенка Борислава Йовчева е сключила граждански брак с бизнесмена Йордан Христов. Това е станало на 16 февруари тази година в ритуална зала „Сердика“, намираща се до площад „Лъвов мост“.

На страницата си във „Фейсбук“, Атанас Чобанов публикува удостоверение от Агенцията по вписванията, от което става ясно, че миската и 68-годишният бизнесмен са сключили граждански брак на 16 февруари тази година. Режимът на имуществените им отношения е законов режим на разделност.

Ето какво написа той:

Няколко дни преди публикацията в “Ел Периодико” за испанското разследване на #КъщавБарселона, нейната обитателка, бившата „Мис Бикини“ Борислава Йовчева се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов, и бизнес партньор на сикаджията Илиян Пенев – Мацола. За Йовчева се твърди, че е емоционално свързана с Бойко Борисов, от когото имала дете. Чрез подставени лица той ѝ е осигурил луксозен живот в каталунската столица – къща за 3 милиона евро и бизнес за 2,3 млн. евро.

Йордан Христов е разследван, твърдят испанските медии, защото представлява офшорката Palms Enterprises, инвестирала 2,3 милиона евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева. Веднага след публикациите в испанската преса бутикът на Scervino затвори. Репортери заснеха как изнасят стоката от помещението на най-скъпата търговска улица в Барселона Paseo de Gracia.

През последните месеци управител на магазина е била съпругата на русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола, с когото Йордан Христов е имал общ бизнес в миналото. В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе. Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020, а пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. Това се случва точно във времевия диапазон между предупреждението за предстоящата публикация и самата публикация. Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва съмненията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивен акт, който трябва да създаде алиби за имуществените придобивки на сем. Йовчеви и да отвлече вниманието на разследващите от евентуална връзка на Борисов в барселонската афера.

Преди години Palms Enterprises е инвестирала в аквапарк в Приморско заедно с Gordon Holdings, фирма представлявана от осъдената за пране на пари Белинда Ланион. Тогава член на УС на фирмата зад аквапарка е Иван Саздов, виден гербаджия и шеф на тенис клуба в Банкя, където има дървен паметник на Бойко Борисов. Христов има мащабен бизнес – Химмаш, ОМЗ, Перла Турист и др. Фирмите свързани с него са получили над 7 млн. лв. еврофондове и над 16 млн. лв. обществени поръчки. Съмненията, че част от тези пари са пренасочени за обезпечаване на Йовчева трябва да бъдат проверени от Европейската прокуратура.

Борислава Йовчева е считана за една от любовниците на Бойко Борисов. Твърди се, че двамата имат дъщеря.

Къщата от скандала „Барселонагейт“, в който бе замесено и името на премиера Бойко Борисов, се продава за 2 950 000 евро,

В средата на февруари испанският в. „Ел Периодико“ написа, че през последната година каталунската полиция „Мосос д’Ескадра“ и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с „международно изпиране на пари“ с крайна дестинация в Барселона.

Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение „БОЕЦ“ до испанското посолство в София.

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира „Порше Макан“ за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към „международна схема за пране на пари“.

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен след излизането на материла в „Ел Периодико“.

Последната информация от испанската прокуратура е, че разследването продължава.

Премиерът Бойко Борисов казва, че няма никаква връзка със случая. Той се оплаква, че е бил омаскарен.

За собственик на имота се обявява бизнесменът Александър Чаушев, който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

По скандала има и проверка на „Барселонагейт“ има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

1 коментар

  1. Ех баце, докъде я докара таз убавица каза:

    Дали й го слага или само в устата?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране